Třetí kolo TalentAkademie je u konce! I tentokrát sklidila obrovský úspěch.

Ti nejlepší studenti ze sedmnácti jihočeských gymnázií se po půl roce opět sjeli do krajského města v rámci v pořadí už třetího kola první jihočeské talentové akademie. Ta se tentokrát zaměřovala na obor lékařství a medicíny. Díky nadačnímu fondu Jihočeské naděje se budoucí studenti medicíny měli šanci osobně setkat s našimi předními lékaři a s celosvětově uznávanými medicínskými kapacitami.

TalentAkademie zaměřená na medicínu odstartovala v krajském městě začátkem listopadu. Patronát nad třetím,podzimním kolem tentokrát převzal rektor Karlovy University v Praze profesor Tomáš Zima. „Já se domnívám, že je to velmi dobrý projekt, protože podporovat a rozvíjet talent v různých oblastech, ať už je to technika,umění, medicína, je vždycky dobré. Je třeba ukázat co současná věda dovede a když se rozvíjí talenty to nás může vést k tomu, že se budoucí generací můžeme posouvat dopředu.“ Během třídenního nabitého programu se v Českých Budějovicích vystřídalo hned několik českých špičkových lékařů a celkem 32 gymnazistů si prohlédlo ta nejzajímavější pracoviště v našich krajských nemocnicích.

„V českobudějovické nemocnici jsme pro studenty TalentAkademie připravili tři pracoviště. Jedná se o katetrizační laboratoř kardiocentra, hyperbarickou komoru na traumatologickém oddělení a pracoviště robotické chirurgie Da Vinci. Jedná se o pracoviště, která do velké míry neviděli ani lékaři v ČR, takže věřím, že to pro studenty bude zajímavá zkušenost,“ říká ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek.Odborné exkurze, za přítomnosti primářů jednotlivých klinických pracovišť,střídala celá řada přednášek, které výrazně přesahovaly běžnou středoškolskou výuku. Řeč byla například o plicních transplantacích v podání našeho předního odborníka v hrudní chirurgii a přednosty třetí chirurgické kliniky fakultní nemocnice v Motole pana profesora Roberta Lischkeho. O možnostech moderní ortopedie mohli studenti diskutovat s držitelem státního vyznamenání a přednostou ortopedické kliniky v nemocnici Na Bulovce profesorem Pavlem Dunglem, a do světa špičkové kardiologie je zasvětila dvojice v podání doktora Ladislava Pešla a primáře kardiochirurgického oddělení českobudějovické nemocnice docenta Aleše Mokráčka. O tom, kde nasbírat nejvíce zkušeností, a jak zažít na vlastní kůži ten skutečný medicínský adrenalin přišel studentům povyprávět i ředitel jihočeské záchranky Marek Slabý. Na studentech bylo od začátku vidět, že medicína je už ve třetím ročníku gymnázia, jejich jasným, vysněným cílem. Talentovou akademií, která je jedinou podobnou formou vzdělávání u nás, prošla za pouhý rok a půl už více než stovka nadaných studentů. Za myšlenkou jejího vzniku stojí bývalý lékař, politik a zakladatel nadačního fondu Jihočeské naděje Martin Kuba.  „Snad jsme studentům umožnili potkat ses řadou odborníků, ukázat jim, jak ta medicína funguje v praxi. Mohlisi sáhnout na něco co já, když jsem studoval medicínu, tak moji spolužáci ve třeťáku zdaleka neměli možnost vidět. Věřím, že i tentokrát jsme studentům měli co nabídnout.“ O systém vzdělávání, který u nás na jihu Čech vznikl po vzoru Německa a Rakouska je ze strany gymnázií a jejich studentů vždy obrovský zájem.

Už jste četli tyto příspěvky ?

Objevte další příspěvky v sekci Nadace

Nový hejtman Martin Kuba se vzdá části svého platu ve prospěch rodičů samoživitelů. Následovat ho budou i jeho náměstci za ODS a další krajští zastupi

Nový hejtman Martin Kuba se vzdá části svého platu ve prospěch rodičů samoživitelů. Následovat ho budou i jeho náměstci za ODS a další krajští zastupi

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba dá 40 % ze svého platu na pomoc jihočeským matkám samoživitelkám, které se v souvislosti s pandemií dostaly do finančních potíží. Následovat ho budou i jeho náměstci za Lucie Kozlová a Tomáš Hajdušek a také ostatní zastupitelé za ODS. Během příštího roku by tak na pomoc neúplným jihočeským rodinám mohl jít milion korun.

Výsledky srovnávací studie protilátek proti Covid 19 v okresech Písek a Strakonice

Výsledky srovnávací studie protilátek proti Covid 19 v okresech Písek a Strakonice

Srovnávací průřezová studie séroprevalence protilátek proti SARS-COV-2 v okresech Písek a Strakonice. Plné znění studie stahujte pod odkazem.

Testování přítomnosti protilátek proti koronaviru

Testování přítomnosti protilátek proti koronaviru

Martin Kuba spustil na jihu Čech testování přítomnosti protilátek proti onemocnění Covid-19. Jejich přítomnost v krvi potvrzuje, že se daný jedinec už s onemocněním setkal. Do výzkumu se zapojil Jihočeský kraj, hygienici a nemocnice v Písku a ve Strakonicích.