Odmítáme, aby 40 tisíc Jihočechů, kteří žijí v obcích kolem silnice I/22, byli pokusnými králíky ministerstva dopravy

Dvě silnice z Českých Budějovic do Plzně I/20 a I/22. Obě první třídy. Obě vedou v podstatě vedle sebe a obě trasy mají skoro stejně kilometrů. Na jedné z nich, té s číslem I/20 stát zavede od ledna placení mýta, takže kamiony budou muset za průjezd platit. Na té druhé I/22 ho nezavede. Většina kamionů se tedy logicky přesune na silnici I/22, aby ušetřila za mýto.

Jihočeská ODS odmítá, aby 40 tisíc Jihočechů, kteří žijí v obcích kolem silnice I/22, byli pokusnými králíky ministerstva dopravy v pokusu, jestli se doprava přesune nebo ne. 

„Už od roku 2017 se snažíme vládu, premiéra a ministerstvo dopravy přesvědčit,ať buď zpoplatní obě trasy, nebo žádnou. Bohužel marně. Nikdo se jak se starosty, tak se zástupci kraje v podstatě nebaví a naše argumenty neřeší.Prostě vláda tak rozhodla a hotovo. A teď, když se má mýtné od ledna zavést,tak se ještě pan premiér zlobí, že jsme s připomínkami přišli pozdě. To, že mají nesouhlasné dopisy starostů už z roku 2017, se mu říct nechce. Sčítání dopravy má stát z roku 2016 a žádná aktuální data nemáme. Když se ptáme, na základě jakých kritérií tedy pak rozhodne o tom, že se velká část doprava přesunula na silnici I/22, tak nikdo neví a uvidí se to až někdy,“ říká k nesmyslnému vládnímu záměru Martin Kuba, předseda jihočeské ODS.

Krajský zastupitelský klub ODS, za podpory Pirátů, proto navrhl vedení kraje, aby zajistilo provedení sčítání dopravy na obou silnicích, a to ještě na podzim před zavedením mýta, a po té hned na jaře, po jeho zavedení. Jedině tak bude mít kraj jasná a relevantní čísla, podle kterých se může rozhodovat. „S těmito čísly pak chceme jít za ministrem dopravy a budeme chtít, aby situaci řešil. Pokud si relevantní analýzu není schopen udělat stát musíme ji udělat my,“ doplňuje ke stanovisku ODS Martin Kuba.

ODS svůj návrh předala hejtmance Jihočeského kraje Ivaně Stráské a radnímu pro dopravu

Už jste četli tyto příspěvky ?

Objevte další příspěvky v sekci Politika

Jihočeský kraj povede Martin Kuba

Jihočeský kraj povede Martin Kuba

Zastupitelstvo Jihočeského kraje zvolilo hejtmanem Martina Kuba. Kraj povede koalice ve složení ODS, KDU-ČSL, TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012. Ustavující zastupitelstvo se kvůli koronavirové pandemii konalo za přísných bezpečnostních opatření na českobudějovickém výstavišti.

Kraj zásadně zpřístupní znevýhodněným žákům a studentům připojení k internetu. Hejtman Martin Kuba požádal o pomoc skupinu ČEZ

Kraj zásadně zpřístupní znevýhodněným žákům a studentům připojení k internetu. Hejtman Martin Kuba požádal o pomoc skupinu ČEZ

1300 datových SIM karet v hodnotě přes milion korun dnes od společnosti ČEZ převzali současní i budoucí představitelé Jihočeské kraje. Okamžitě začali s jejich distribucí těm studentům, kteří nemají dostatečné připojení k internetu. To je přitom naprosto nezbytné pro distanční výuku nařízenou v rámci ochranných opatření proti šíření koronaviru. Tento typ systémové pomoci znevýhodněným studentům je zatím v České republice ojedinělý

Petice za výstavbu úseku dálnice D3 ve Středočeském kraji

Petice za výstavbu úseku dálnice D3 ve Středočeském kraji

Premiér uvažuje, že se k nám jih nebude stavět dálnice z Prahy! Jak to? Před pár dny se sešel s s odpůrci výstavby dálnice D3 ve středních Čechách a po schůzce říká „Budu o tom, co oni říkají ještě přemýšlet“. Opravdu? Přemýšlet?