Děti z domovů na jihu Čech hrály na Dynamu

Asi čtyřicítka dětí ze čtyř dětských domovů na jihu Čech si ve středu splnila svůj sen a zahrála si fotbal na prvoligovém stadionu SK Dynamo České Budějovice. Díky Nadačnímu fondu Jihočeské naděje si mohly projít celý areál včetně šaten, regeneračního zázemí a pak si vyzkoušely pažit, který obstojí i v nejvyšší české fotbalové soutěži, když pálily rány na brankáře Zdeňka Křížka.

Ten to neměl proti malým fotbalistům rozhodně jednoduché. Nezřídka jich vystřelilo hned několik najednou, a tak měl co dělat, aby si na některé balony vůbec sáhl. Bylo také vidět, že malým kanonýrům dává šanci, aby měli radost z branek. Střelba se konala hned po ostrém tréninku prvního mužstva.

„Dobře to děláš, pořádnou ránu,“ povzbuzoval hráče i hráčky prvoligový gólman. Pro děti to byl obrovský zážitek a přinesly si často i vlastní kopačky. Bylo vidět, že nehrají rozhodně poprvé. „Hrál jsem i za Velešín nebo Dolní Dvořiště a teď nastupuji za Smrčinu v Horní Plané. Jsem útočník, ale těším se hlavně na setkání s obráncem Tomášem Sivokem,“ přál si šestnáctiletý Matěj Blumtritt, který znal hráče z budějovického kádru. „Teď jsme byli například na utkání s Bohemkou a hráli fakt dobře,“ kvitoval zlepšující se hru Dynama mladý hráč. Na setkání byly děti z domovů v Boršově, v Horní Plané, v Žíchovci a Zvíkovského Podhradí.

Prováděl je bývalý hráč a nyní trenér Jaromír Plocek. „Někteří malí hráči byli fakt šikovní a klidně bych je zkusil v přípravce. Bylo vidět, jak je fotbal baví,“ nešetřil chválou Plocek. Vedoucí z jednotlivých domovů brali exkurzi jako vítaný sportovní výlet. „Dynamo i Motor máme rádi, a dokonce jezdíme i na zápasy. Máme přátelskou domluvu, a tak dostáváme pro děti občas volňásky. Je to výborná zkušenost, když děti vidí, jak trénují a v jakých podmínkách se připravují vrcholoví sportovci,“ pochvaloval si Cyril Nováček, vychovatel Dětského domova v Horní Plané.

Nadační fond Jihočeské naděje nepořádal pro děti z domovů rozhodně první akci. „Dlouhodobě s domovy spolupracujeme. Například hradíme řidičské průkazy dětem, které odcházejí z domova, aby lépe uspěly na trhu práce. V letošním roce spolupracuje naše firma s SK Dynamo, a tak nás napadlo, že by si děti, které fotbal baví, mohly vyzkoušet, jaké je to v prvoligovém klubu,“ vysvětlil zakladatel fondu Martin Kuba.

Už jste četli tyto příspěvky ?

Objevte další příspěvky v sekci Nadace

Nový hejtman Martin Kuba se vzdá části svého platu ve prospěch rodičů samoživitelů. Následovat ho budou i jeho náměstci za ODS a další krajští zastupi

Nový hejtman Martin Kuba se vzdá části svého platu ve prospěch rodičů samoživitelů. Následovat ho budou i jeho náměstci za ODS a další krajští zastupi

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba dá 40 % ze svého platu na pomoc jihočeským matkám samoživitelkám, které se v souvislosti s pandemií dostaly do finančních potíží. Následovat ho budou i jeho náměstci za Lucie Kozlová a Tomáš Hajdušek a také ostatní zastupitelé za ODS. Během příštího roku by tak na pomoc neúplným jihočeským rodinám mohl jít milion korun.

Výsledky srovnávací studie protilátek proti Covid 19 v okresech Písek a Strakonice

Výsledky srovnávací studie protilátek proti Covid 19 v okresech Písek a Strakonice

Srovnávací průřezová studie séroprevalence protilátek proti SARS-COV-2 v okresech Písek a Strakonice. Plné znění studie stahujte pod odkazem.

Testování přítomnosti protilátek proti koronaviru

Testování přítomnosti protilátek proti koronaviru

Martin Kuba spustil na jihu Čech testování přítomnosti protilátek proti onemocnění Covid-19. Jejich přítomnost v krvi potvrzuje, že se daný jedinec už s onemocněním setkal. Do výzkumu se zapojil Jihočeský kraj, hygienici a nemocnice v Písku a ve Strakonicích.