Aquapark v Českých Budějovicích. ANO, nebo NE?

Možná si pamatujete, jak jsme před volbami říkali, že má v Budějovicích nebo v nejbližším okolí vyrůst Aquapark. Nebo že by nám ve městě prospěla třeba IQLANDIA. Tento týden vyšel v Českobudějovickém deníku článek “Jihočeská metropole je pro turisty stále oblíbenou destinací, ve městě se ale lidé zpravidla příliš dlouho nezdrží. Návštěvníci mnohem častěji vyjíždějí z Budějovic do jiných měst v kraji.”

Pokud se podíváte na statistiku nejvíc navštěvovaných míst v ČR zjistíte, že nejen třeba AQUAPALACE Praha, ale i AQUALAND Moravia výrazně návštěvností převyšují Státní hrad a zámek v Českém Krumlově. Co vás možná ale překvapí víc je, že třeba IQLANDIA v Liberci je v počtu návštěvnosti jen o pár desítek tisíc návštěvníků za Českým Krumlovem, který je na seznamu UNESCO. V první padesátce nejnavštěvovanějších míst je pak z jihočeského kraje jen Státní hrad a zámek Český Krumlov, Státní zámek Hluboká nad Vltavou, Stezka korunami stromů na Lipně a Zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou. Hlavní problém je v tom, že zahraniční turisté většinou z Asie absolvují návštěvu Českého Krumlova a Hluboké nad Vltavou za jeden den a už večer odjíždějí. Maximálně tedy v Budějovicích nebo okolí stráví jednu noc. Tento typ turistiky je dnes třeba pro město Český Krumlov už skoro větší ekonomickou zátěží než přínosem.

V Českých Budějovicích nemáme ani hrad ani zámek, ale Aquapark nebo IQLANDIA tady být mohou. Buď přímo ve městě, nebo s dobrým dopravním napojením na jeho okraji. Dnes už navíc nikdo nemusí mít obavu, že by tu Aquapark stál dřív než dálnice. Jen příprava takového projektu by totiž zabrala minimálně tři roky, a dříve než za 5 let by určitě nestál. Ve vedení města ale bohužel nikdo dlouhodobě a koncepčně takový projekt neplánuje. Často se zde dělají jen “udržovací” akce. Využít potenciál řeky pro cestovní ruch, jak se uvádí v článku, je asi správná cesta, statistiky CzechTourismu ale ukazují, že pokud nebude mít někdo na radnici větší ambice a odvahu Budějovice posouvat, moc se v toho nezmění. Debaty o tom, jak turisté naším městem pouze projíždějí se tu totiž vedou už mnoho let a v podstatě beze změn.

Proto si dnes, stejně jako před volbami, stojíme za tím, že pořádný Aquapark do krajského města patří.Občané Českých Budějovic si ho určitě zaslouží, protože současná plovárna v tomto ohledu už moc vyhovující není. Na tobogán, po kterém se z bezpečnostních důvodů nesmí jezdit, navíc moc turistů nepřilákáme. Právě Aquapark by díky velké spádové oblasti mohl návštěvnost našeho města a regionu zásadně navýšit, a to nejen zahraničními turisty z Asie, ale i turisty z Česka,Rakouska a Německa. A přesně to by vedlo k tomu, že tady turisté stráví i více dní. Jedině taková turistika má pak dopad do tržeb ubytovacích služeb, hotelů,restaurací a obchodníků i další ekonomické benefity pro celý region.

Na radnici máme na všechno“tisíc koncepcí”, ale pokud nebude mít někdo jasnou vizi a ochotu její naplnění odpracovat, tak si každý rok takhle přečteme úplně stejný článek!

Už jste četli tyto příspěvky ?

Objevte další příspěvky v sekci Politika

Jihočeský kraj povede Martin Kuba

Jihočeský kraj povede Martin Kuba

Zastupitelstvo Jihočeského kraje zvolilo hejtmanem Martina Kuba. Kraj povede koalice ve složení ODS, KDU-ČSL, TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012. Ustavující zastupitelstvo se kvůli koronavirové pandemii konalo za přísných bezpečnostních opatření na českobudějovickém výstavišti.

Kraj zásadně zpřístupní znevýhodněným žákům a studentům připojení k internetu. Hejtman Martin Kuba požádal o pomoc skupinu ČEZ

Kraj zásadně zpřístupní znevýhodněným žákům a studentům připojení k internetu. Hejtman Martin Kuba požádal o pomoc skupinu ČEZ

1300 datových SIM karet v hodnotě přes milion korun dnes od společnosti ČEZ převzali současní i budoucí představitelé Jihočeské kraje. Okamžitě začali s jejich distribucí těm studentům, kteří nemají dostatečné připojení k internetu. To je přitom naprosto nezbytné pro distanční výuku nařízenou v rámci ochranných opatření proti šíření koronaviru. Tento typ systémové pomoci znevýhodněným studentům je zatím v České republice ojedinělý

Petice za výstavbu úseku dálnice D3 ve Středočeském kraji

Petice za výstavbu úseku dálnice D3 ve Středočeském kraji

Premiér uvažuje, že se k nám jih nebude stavět dálnice z Prahy! Jak to? Před pár dny se sešel s s odpůrci výstavby dálnice D3 ve středních Čechách a po schůzce říká „Budu o tom, co oni říkají ještě přemýšlet“. Opravdu? Přemýšlet?